Vogels voeren doe je zo!

Geplaatst door

Vogels voeren doe je zo !

De eerste vraag die mensen vaak stellen is waarom we vogels eigenlijk zouden moeten voeren.

ze kunnen toch zelf voldoende voedsel vinden?

Het probleem is dat wij mensen hun natuurlijk leefgebied hebben veranderd. Dat er weliswaar op sommige plekken ruim voldoende natuurlijk voedsel voorhanden is, maar elders schaarste.  Zo waren boerenbedrijvigheid, landgebruik en landbouwmethoden vroeger in evenwicht met de natuur en de wilde fauna kon gemakkelijk samenleven met boeren.

Na de intensivering van de landbouw is het voor de soorten van het agrarische landschap moeilijker om voedsel te vinden. Het gevolg hiervan is dat deze soorten naar de stedelijke gebieden trekken om daar voedsel te zoeken.

De reden waarom we vogels moeten voeren is dus eenvoudig, omdat we er moreel toe verplicht zijn. een andere leuke reden is omdat het werkt. Hoe meer voedsel je verstrekt en hoe meer variatie je er in aanbrengt hoe meer soorten er van profiteren. Ten slotte, door het observeren van het doen en laten van de vogels die op het voer in u tuin afkomen, kunt u enorm veel leren over hun levenswijze en hopelijk raakt u dan ook geïnteresseerd in hun bescherming.

 Voordat u begint

als u van plan bent de vogels in de tuin te gaan voeren moet u op een paar dingen letten:

  • Als u eenmaal begint met voeren, houd dan niet plotseling op. De vogels zijn inmiddels aan het aanbod gewend geraakt en kunnen er deels afhankelijk van zijn geworden.
  • Een grote voederplaats is niet meteen nodig. Een eenvoudige voedertafel is prima of zelfs een paar pindanetjes en zaadkorfjes.
  • U kunt het hele jaar door voederen. Vroeger werd aangenomen dat dit in het voorjaar en de zomer niet nodig was of zelfs schadelijk voor de jongen. Maar we weten nu dat in de kritieke en drukke periode van het voeren van de jongen (met ander  natuurlijk voedsel dan de ouders vaak zelf eten) de ouders vaak zelf voedsel te kort hebben.

Voer en andere benodigheden

Bedenk dat de verschillende soorten verschillend voedsel nodig hebben en op verschillende wijze foerageren. Er zijn vijf categorieën:

Pinda’s en zaden in voedersilo’s, netjes of metalen korfjes

Het voeren van pinda’s aan vogels is op de een of andere manier een traditie geworden, deze kunnen worden opgehangen in netjes of in fijnmazige voedersilo’s. Pinda’s worden no door veel vogels gegeten als stapelvoedsel, hoofdzakelijk door Koolmezen, Pimpelmezen, groenlingen en Huismussen. Ondanks dat pinda’s vaak worden gebruikt hebben vogels toch een voorkeur voor zaden zoals zonnebloempitten.

Voedertafels

Een voedertafel is een eenvoudige manier om vogels te voeren en is geschikt voor vogels die niet op voedersilo’s of op pindanetjes kunnen foerageren of er niet graag op af komen. De eerste groep zijn de wat grotere vogels zoals de Houtduif of Turkse Tortel. De tweede omvat soorten zoals de roodborst die wel eens aan een netje hangt maar liever staand eet. Voer wat je kunt gebruiken op een voedertafel zijn keukenrestjes, fruit, geraspte kaas, gekookte rijst groenten of zelfs honden en kattenvoer. Ook kun je prima zaden mengsels op de voedertafel neer leggen.

Voer op de grond

Natuurlijk word er wel eens gemorst vanaf de voedertafel of vanuit de voedersilo’s op de grond. Daar wordt het een gratis maaltijd voor de huismussen. Maar soorten zoals Merel en Zanglijster foerageren bij voorkeur op de grond en eten graag uitgestrooide appels.

Levend voer

Sommige soorten zijn dol op levend voer tenslotte is dat een natuurlijk bestanddeel van de voeding van insecten eters. De simpelste manier is een laag schaaltje met meelwormen op de voedertafel te plaatsen. Op dit levende voer komen bijvoorbeeld Roodborsten en Gaaien af.

Speciaal Voer

Ander speciaal voer zijn bijvoorbeeld opgehangen vetbollen of neergelegde vetblokken. Roodborsten, Staartmezen en overwinterende Zwartkoppen zijn er dol op. Let op bij het voeren van pindakaas aan vogels, dat het speciale vogel pindakaas is hier zit namelijk geen zout in wat weer beter is voor de vogels.

Plaatsing van voederinstallaties

De plaats van voederinstallaties in de tuin is bijna net zo belangrijk als welk voer erin of erop wordt gelegd. Er zijn twee eenvoudige vuistregels:

 • Een voedertafel moet stevig bevestigd worden op een paal in de grond. Een alternatief is een hangende tafel aan de schutting of een boomtak of draagarm. maar pas op dat katten er niet makkelijk bij kunnen. De tafel moet ongeveer op ooghoogte komen zodat goed is te zien wat er allemaal gebeurt.
 • Voedersilo’s, netjes en korfjes kunnen het beste worden opgehangen aan een draagarm aan een muur of een hek. Ook het bevestigd worden op een stok in de grond. Zet zo’n vrijstaand model echter niet midden op het grasveld, dit is te ver van bomen en struiken. Vogels gaan eerst graag even op een tak zitten voordat ze naar een voederinstallatie vliegen, en bij gevaar moeten ze snel in de struiken kunnen wegvluchten.

Mos, S. (2005). Vogels in tuinen en parken. Amsterdam, Nederland: ANWB Media.

Tot slot

Ik hoop dat deze informatie bijdraagt aan een vogelrijke tuin. voor tips en trucs kunt u altijd terecht in de groep natuurlijk tuinieren. Voor leuke voederinstallaties kunt u altijd terecht op http://www.vogelbescherming.nl

6 reacties

  1. Ik heb nog meer tips om een vogelrijke tuin te krijgen, maar dat ga ik inderdaad als nieuw blog bericht plaatsen. Vragen over vogels kunnen altijd gesteld worden. Plaats regelmatig wat projecten van mij in de natuurlijke tuinen groep welke meestal op vogels en insecten zijn gebaseerd.

   5+

Wat vind jij hier van ?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.